2 Eylül 2013 Pazartesi

Küçük Prens 70. yaşını kutladı.

Küçük Prens Kitabı yayınlanışının 70.yaşını kutlamış, ben heyecanlı Haziran'da atlamışım bunu!
Haziran'da her medeni, okumuş, vatansever, akıllı Türk gibi "meşgul"du zihnim ve bedenim:))

İnternette 1 haziran'da yayınlanmış, Milliyet'te bulduğum yazıyı buraya direkt yapıştırıp geçiyorum.

Bu arada aşağıda bahsi geçen 50 Frank'a sahip olmaktan da gurur duydum, en iyi dostum, Küçük Yalnız Prenses'in hediyesi sayesinde:)

..................


Antoine de Saint-Exupery hem yazar hem de bir pilot.
2. Dünya Savaşı sırasında hava postacılığı yapıyordu. 1935 yılında 150 bin frank ödüllü bir hız rekoru denemesinde Sahra Çölü’nün ortasına düştü. Saint-Exupery burada Andre Prevot adındaki teknisyeniyle dört gün kaldı ve bir Bedevi tarafından kurtarıldı. Saint-Exupery’nin bu rekor denemesi belki havacılık tarihinde çok büyük bir etki yaratmadı ama dünya edebiyat tarihinde çok önemli bir kitabın ilham kaynağı oldu.
Oldukça ince bir kitap olan “Küçük Prens” Sahra Çölü’ne düşen bir pilotun,
B-612 adlı asteroitten gelen bir prensle arasındaki diyaloglar üzerine kurulu. “Küçük Prens”in basılışının 70’inci yılında dünyada neredeyse bütün dillere çevrilen bu kitapla ilgili az bilinenlerini paylaşıyoruz.
Parası da basıldı
Fransa’nın avroya geçmeden önce kullandığı 50 franklarda Saint-Exupery’nin “Küçük Prens” çizimleri vardı. Parada gözle görülemeyecek küçüklükte yazılmış kitaptan alıntılar yer almaktaydı.
MÜZESİ DE KÖYÜ DE VAR
Dünyanın farklı köşelerinde “Küçük Prens” müzeleri var. Japonya’nın Hakone şehrindeki müzede kitaptaki çizimlerin heykelleri bulunuyor. Güney Kore’nin Gyeonggi-do kentindeki “Küçük Prens” temalı köyün ise yüz binlerce ziyaretçisi var.
Dövmeleri çok popüler
Son yıllarda Küçük Prens’in dövmeleri gençler arasında çok revaçta. Saint-Exupery’nin kitap için yaptığı illüstrasyonların dışında kitaptan alıntılar da dövme olarak rağbet görüyor.
“Küçük Prens” dükkanı
Kitabın ilk baskısından birasına kadar “Küçük Prens” tutkunlarını sevindirecek pek çok hediyeseçeneği var...
* Baobab tohumları: Küçük Prens her sabah gezegeninde baobab fidelerini temizler. Siz de bu uğraş verici işle meşgul olmak isterseniz gezegeninize ekmek üzere laboutiquedupetitprince.com’dan dört avroya baobab tohumları alabilirsiniz.
* Küçük Prens kostümü: Özel bir günde Küçük Prens kostümü giymek isterseniz Celisco.biz’den kostümü
65 dolara alabilirsiniz.
* “Küçük Prens”in şerefine: Amerika’daki Jester King Brewery, “Küçük Prens” birası hazırladı. Organik pilsner olan bira yüzde
2.9 alkol içeriyor.
* İmzalı ilk baskı: Eğer hediye için paraya kıymak istiyorsanız  yazarı tarafından imzalanmış ilk baskısı ebay.com’da mevcut. Fiyatı 22 bin 500 dolar.
250 DİLE?ÇEVRİLDİ
Kitap dünya üzerinde 250’den fazla dile çevrildi. Bu dillere Kongo dili olan Alur, Sardunyaca, Kuzey Arjantin’de 20 bin kişinin konuştuğu Toba dilleri de dahil. Diller içinde farklı edisyonlar da mevcut. Korece’de 47, Çince’de 50’den fazla farklı çeviri var.
11 film, üç opera, dokuz tiyatro...
Sinemada 11 filmi çekilen kitabın dokuz tiyatro oyunu oynandı. Bunun dışında “Küçük Prens”in üç operası,
iki radyo oyunu ve kitap için yazılmış
10 şarkı bulunmakta.

Adı bir astroide verildi
1975’te keşfedilen bir asteroite 2578 Saint-Exupery adı verildi. 1993’teki bir asteroite “Küçük Prens”in yaşadığı asteroit olan B-612’den esinlenerek 46612 Besixdouze, 2003’te keşfedilen bir asteroide ise Petit Prince (Küçük Prens) adları verildi. 2002’de Dünya’ya zarar verebilecek asteroitlerin izlendiği vakıf ise “B-612 Vakfı” adıyla kuruldu.

Karısından ilham aldı
Araştırmacılar Saint-Exupery’nin karısı Consuelo de Saint-Exupery’nin “Küçük Prens”e ilham verdiğini söyler. Consuelo da “Küçük Prens”in gezegeni gibi volkanlarla dolu olan El Salvador’da yaşamaktadır. Küçük Prens’in asteroitindeki gülü sürekli korumaya çalışması ve gülün bitmeyen istekleri, yazarın karısıyla arasındaki ilişkiyi anlattığı söylenir.

Yazarı ortadan kayboldu
1944 yılında Güney Fransa’da Alman askerlerinin hareketlerini uçağıyla izleme görevi alan Saint-Exupery bu görev esnasında ortadan kayboldu. Yıllarca kendisinin nerede olduğu konusunda en ufak bir ipucu bulunmazken 1998 yılında bir balıkçı, yazarın künyesiniMarsilya’da buldu. 2000 yılında ise uçağının bazı parçaları ortaya çıktı.

Aynadan okunabileni de T9 formatı da basıldı
“Küçük Prens” aynı zamanda dünya çapında çok popüler bir koleksiyon teması. Türkiye’deki en önemli koleksiyonerler arasında Yıldıray Lise ve Mehmet Sobacı bulunmakta. Ankara’da Tayfa Kitap Kafe’de 8 hafta süren “Dünyanın Küçük Prens Kitapları” sergisinde çok ilginç formatlarda “Küçük Prens” kitapları sergilendi. Aralarında 2x2.3 santimetre boyutunda minik bir kitap, aynadan okunabilen bir kitap, cep telefonlarındaki T9 formatında İspanyolca kitap da var.

Her yıl 1 milyon satıyor
Kitabın dünya üzerinde 140 milyondan fazla satıldığı tahmin ediliyor. Kitap, İncil, Kuran, Komünist Manifesto, “İki Şehrin Hikayesi” ve “Yüzüklerin Efendisi”nden sonra en
çok satılan kitap oldu. Her yıl 1 milyon “Küçük Prens” satıldığı tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder